В НУЦЗ України відбувся науково-практичний захід НПД - круглий стіл (вебінар) «Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, реагування та ліквідація їх наслідків»

23 лютого 2023 року в Національному університеті цивільного захисту України, за активної участі наукових та науково-педагогічних працівників закладів вищої освіти України, практичних працівників підрозділів ДСНС, представників організацій по виконанню робіт протипожежного призначення, а також колег ближнього та дальнього зарубіжжя - відбувся круглий стіл (вебінар) «Запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, реагування та ліквідація їх наслідків»

Проректор з наукової роботи – начальник науково-дослідного центру НУЦЗ України, доктор технічних наук, професор, заслужений діяч науки і техніки України, полковник служби цивільного захисту Андронов В.А. привітав усіх учасників з відкриттям круглого столу (вебінару), відзначив активну участь практиків та науковців у спільному вирішенні проблем цивільного захисту, акцентував увагу на необхідності подальшої плідної співпраці у сфері науково-дослідної роботи, розробки сучасних методів попередження та ліквідації наслідків аварій і стихійних лих, розбудові та становленні державної системи цивільного захисту. Побажав учасникам круглого столу та здобувачам вищої освіти творчих успіхів, невичерпної енергії на шляху здобуття наукових звершень.

В день проведення круглого столу, з метою обговорення актуальних науково-практичних питань, пов'язаних з проблемами та перспективами впровадження новітніх розробок і технологій, спрямованих на попередження виникнення надзвичайних ситуацій, оперативне реагування та ліквідацію їх наслідків, протимінну безпеку, забезпечення екологічної безпеки та охорони праці - взяли участь понад 67 учасників з різних куточків України та сфер діяльності, заслухано та обговорено десять різноманітних актуальних тем.

 

Найбільшу зацікавленість викликали наступні доповіді:

- «Specific of civil protection system in Germany» - Christian Buscham (Firefighter in the Berlin Fire Department Firefighter in the European Organization for Nuclear Research CERN in Geneva, Switzerland):

- «Питання підвищення рівня правової і громадянської свідомості суб’єктів господарювання щодо дотримання вимог законодавства» - Астахов А.А., Костиря А.П. (Харківське РУ ГУ ДСНС України у Харківській області):

- «Експертна класифікація вибухів за предметом дослідження» - Рябінін І.М. (Харківський Науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС України) та «Особливості застосування засобів індивідуального захисту у ліквідації надзвичайних ситуацій» - Третякова Л.Д. (Національний технічний університет України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського», Інститут енергозбереження та енергоменеджменту):

- «Моделювання можливої зони задимлюваності в зруйнованому укритті» - Отрош Ю.А., Олейнік О.С. (Кафедра пожежної профілактики в населених пунктах факультету пожежної безпеки  НУЦЗ України);

- «Державний архітектурно-будівельний контроль та  нагляд» - Нестеренко А.О. (ТОВ «Спецавтоматика - LTD»):

- «Скорочення часу нетехнічного обстеження імовірно забрудненої території» - Матухно В.В. (Кафедра піротехнічної та спеціальної підготовки факультету цивільного захисту НУЦЗ України):

Усього за результатами роботи прийняли участь понад 150 учасників, сформовано збірку матеріалів загальним обсягом у 250 сторінок до якої увійшли 120 тез за 4 напрямками: запобігання виникненню надзвичайних ситуацій; реагування на надзвичайні ситуації та ліквідація їх наслідків; протимінна діяльність та гуманітарне розмінування; екологічна безпека та охорона праці. Всім учасникам оформлено відповідні сертифікати.

Здобувачі вищої освіти університету (молоді науковці та майбутні практики) висловлюючи вдячність керівництву університету були дуже задоволені участю у проведенні такого актуального, важливого і необхідного науково-практичного заходу.